Vacanta Turcia 2020

Un sejur în Turcia va fi extrem de accesibil ca preț și extrem de ofertant ca activități.

Ce să nu ratezi dacă ajungi în Turcia?

Alege din 9 regiuni de descoperit in Turcia

Alege din 56 orase de vizitat in Turcia

Cazare la 2174 hoteluri in Turcia

Resort Didim Beach in Didim, Turcia
Didim Beach
, Didim, Turcia

Didim Beach Resort Aqua este localizat la 90 km de Aeroportul Bodrum si la 145 km de Aeroportul İzmir.

Hotel Mardan Palace in Lara, Turcia
Mardan Palace
, Lara, Turcia

Titanic Mardan Palace este situat la doar 15 km de centrul orasului si la 17 km de EXPO 2016 Antalya.

Resort Barut in Kemer, Turcia
Barut
, Kemer, Turcia

Barut Collection este situat la 55 km de aeroportul din Antalya, in centrul orasului Kemer.

Hotel Lujo Bodrum in Bodrum, Turcia
Lujo Bodrum
, Bodrum, Turcia

Hotel Lujo Bodrum este situat la 20 km de centrul orasului si la 25 km de aeroportul Milas din Bodrum.

Vacanta in Turcia

Istorie

Primul imperiu important în teritoriu a fost cel hitit, din sec. XVIII–XIII î.Hr.. Asirienii au colonizat părți a SE Turciei înainte de 1950 î.Hr. până în 612 î.Hr., când imperiul Asirian a fost cucerit de dinastia caldeean în Babilon. Urmând colapsul hitiților, frigienii, un popor indo-european, au realizat ascendența până ce regatul lor a fost distrus de cimerieni în sec. VII î.Hr.. Cei mai puternici succesori ai Frigiei au fost Lidia, Caria și Licia. Lidienii și Licienii vorbesc limbile indo-europene, dar ambele limbi au dobândit elemente non-indo-europene înainte de perioadele hitită și elenistică.

Începutul anului 1200 î.Hr., coasta Anatoliei a fost colonizată de grecii eolieni și ionieni. Numeroase orașe importante au fost fondate de acești coloniști, ca Miletus, Ephesus, Smyrna (Izmirul modern) și Byzantium (mai târziu Constantinopol și Istanbul). Anatolia a fost cucerită de Imperiul Achaemenid Persian în timpul sec. 5 și 6 î.Hr. și mai târziu a căzut în timpul lui Alexandru cel Mare în 334 î.Hr.. Anatolia a fost ulterior împărțită într-un număr mic de regate, toate au cedat Republicii Romane de la mijlocul sec. I î.Hr.. În 324, împăratul roman Constantin I alege Byzantium să fie noua capitală a Imperiului Roman, redenumindu-l Roma Nouă (mai târziu Constantinopol și Istanbul). După căderea Imperiului Roman de Apus devine capitală Imperiul Bizantin (Imperiul Roman de Răsărit).

În 1453, orașul Constantinopol a fost cucerit de armatele otomane a lui Mehmed II.

Pe mare, imperiul a susținut forțele combinate (cunoscută ca Sfânta Ligă) ale Spaniei habsburgice, Veneției și Ordinul Suveran al Cavalerilor de Malta pentru controlul bazinului Mediteranean. În Oceanul Indian, au confruntat frecvent flotele portugheze care au înspăimântat monopolul otoman peste rutele comerțului maritim vechi între Asia de Est și Europa de Vest.

După aproape două secole de declin, Imperiul Otoman a intrat în Primul Război Mondial de partea Puterilor Centrale și a fost în cele din urmă învins. În timpul Războiului, cca 1,5 mil. armeni au fost exterminați în genocidul armenian. Sute de mii de creștini, greci pontici și asirieni au fost uciși de soldații musulmani

Geografie si climat

Geografie

Turcia situată în sud-estul Europei și sud-vestul Asiei (Peninsula Asia Mică), între 35˚49'- 42˚06' latitudine N și 26˚03'- 44˚49' longitudine, este constituită din două părți, una europeană și una asiatică. Are o suprafață de 780 576 km2 (a 37 țară ca mărime din lume), din care 97% in Asia și 3% (24 000 km2) în Europa.

Are o poziție geografică cu trăsături distincte conferite și de prezența celor patru mări care o încadrează: Marea Mediterană, Marea Egee, Marea Marmara și Marea Neagră.

Turcia are granițe cu opt țări: Grecia și Bulgaria la nord-vest; Georgia, Armenia și Azerbaidjan la nord-est; Iran (Persia) la est; și Irak și Siria la sud.

Climat

Trăsăturile climatice ale Turciei se explică, în primul rând, prin poziția sa geografică (desfășurarea mare în latitudine și longitudine), precum și prin caracterul altor condiții fizico-geografice, mai ales dispunerea și orientarea liniilor majore ale reliefului etc.

Varietatea reliefului și dispunerea acestuia, apropierea de mare, suprafețele mari ocupate de munți și podișuri înalte constituie principalii factori care condiționează varietatea mare a radiației solare și a circulației generale atmosferice, ceea ce au creat și diferite zone climatice în Turcia.

Având o clima subtropicală, Turcia cunoaște o multitudine de nunanțe climatice, în funcție de condițiile de temperatură, de distribuirea precipitațiilor, de tăria și direcția vântului etc.

Regiunile muntoase înalte au o climă aspră și rece, ca de exemplu în regiunea Kars temperatura medie anuală este de numai 4˚C.

Regiunile interioare ale Turciei, despărțite de mare prin culmi muntoase, au o climă continental uscată, cu diferente mari de temperatură între zi și noapte și între diferite anotimpuri. În unele regiuni din Anatolia centrală, diferența de temperatura între zi și noapte și între anotimpuri atinge 40˚C.

Pe litoral însă clima este caldă, umedă, cu o temperatură care nu prea variază în cursul zilei sau anotimpului. În Anatolia, de exemplu, temperatura medie anuală atinge 19˚C.

Aceeasi diferență mare se observă și în distribuirea precipitațiilor. În unele regiuni, cantitatea de precipitații anuală se ridică doar la 290 mm (Konya), iar în altele atinge 2500 mm (partea de est a zonei Mării Negre).

O mare importanta asupra climei Turciei o au ciclonii mediteraneeni care au numeroase implicaţii în producerea unor fenomene meteorologice spectaculoase. Ei sunt ,,raspunzatori'' pentru precipitatiile abundente, care nu de putine ori determina inundatii.

Atunci când se cuplează cu formaţiuni anticiclonice (anticiclonul est-european, anticiclonul scandinav, nuclei anticiclonici central-europeni),in functie de latitudinea sud-est-europeana, se produce viscolul in Turcia, violenţa acestui fenomen este deosebită. Un exemplu edificator este viscolul deosebit de puternic din martie 1987, considerat de către autorităţile turce drept "furtuna secolului".

Căldura latentă eliberată de suprafaţa caldă a Mării Mediteranene contribuie in aceste cazuri la sustinerea si intensificarea activitatii ciclonice.

Ciclonii care se înscriu de-a lungul acestor traiectorii se formeaza în cele mai multe cazuri deasupra regiunilor mai sudice ale Marii Mediteranene. Ciclonii a caror rata de adancire este de aproximativ 1hPa/ora,timp de cel putin 24 ore sunt denumiti "bombe meteorologice".

Politica

Guvern

Forma de gurvernare in Turcia este de democratie republicana parlamentara

Legislatie

Politica Turciei este una republicanǎ. La fiecare 4 ani se voteazǎ alt președinte.

Menținându-și orientarea pro-occidentală, relațiile cu Europa au fost întotdeauna partea centrală a politicii externe a Turciei. Turcia a devenit membru fondator al Consiliului Europei în 1949, candidând pentru asocierea ca membru în CEE (predecesor al UE), în 1959, și a devenit membru asociat în 1963. După decenii de negocieri politice, Turcia a candidat pentru statutul de membru deplin al CEE, în 1987, și a devenit, în 1992, membru asociat al UE, semnând acordul Uniunii Vamale cu UE ( în 1995) și a început, oficial, negocierile formale de aderare cu UE încă din 30 octombrie 2005. Procesul de aderare va avea, probabil, câteva decenii, pentru că persistă dezacordurile politice și culturale dintre UE și Turcia.

Un alt aspect definitoriu al relațiilor externe ale Turciei au fost legăturile sale cu SUA. Bazat pe amenințările comune reprezentate de Uniunea Sovietică, Turcia s-a alăturat la NATO în 1952, asigurându-și strânse relații bilaterale cu Washington pe tot timpul Războiului Rece. În perioada de după războiul Rece, importanța geostrategică a Turciei s-a reorientat înspre apropierea de Orientul Mijlociu, Caucaz și Balcani.

Economia

Desi potentialul uman ce poate fi utilizat a fost suficient chiar excedentar de-a lungul instoriei, totusi, valorificarea resurselor de subsol s-a facut cu deosebire in epoca moderna si contemporana.

Cetatile aparute pe locul unora mai vechi (antice, medievale sau cele nou aparute: Miletul, Efesul) au reprezentat nu numai nuclee ale civilizatiei dar si centre de unde s-au propagat spre alte regiuni fenomenul de investigare in cunoasterea cadrului natural in perspectiva valorificarii sale.

Sa nu uitam ca aceasta perioada la inceput, inca din secolul al XI-lea de cand turcii au cunoscut Anatolia, de cand au instituit o viata comerciala activa cu toate statele riverane Imperiul Otoman sau cu altele mult mai indepartate. Au existat activitati traditionale legate de utilizarea terenurilor, de cresterea animalelor care au insemnat pentru natiunea turca nuclee ale dezvoltarii economice viitoare atragand atentia ca turcii au cunoscut Anatolia, de cand ei au instituit viata comerciala activa cu toate statele riverane Imperiului Otoman sau cu altele mai indepartate. Au existat activitati traditionale legate de utilizarea pamantului, de cresterea animalelor care au insemnat pentru natiunea turca nuclee ale dezvoltarii economice viitoare atragand atentia asupra altor resurse disponibile.

Fauritorul Turciei Moderne Mustafa Kemal Atatürk, a asezat la baza acestei realizari, asocierea dintre economia tarii in permanenta schimbare calitativa, gradul de civilizatie, innoire suprastructurala a perceptelor poporului si schiburile materiale si spirituale la nivel global. Numeroasele sale reforme au avut totul de a pune in practica aceste importante deziderate.

Turism

Turismul Turciei dispune de un valoros potențial turistic, natural și cultural istorc, și de o infrastructură în continuă îmbunătățire.

Principalele zone sau obiective: Istanbul, marea metropolă de pe Bosfor, cu nenumărate atracții turistice: Palatul Paleologilor, Catedrala Sf. Sofia – secolul VI ridicată de Justinian și transformată în moschee în 1456, iar în 1935 în muzeu; Moscheea Albastră Sultanahmet Čamii cu 6 minarete; Moscheea lui Soliman Magnificul secolul XVI, cea mai frumoasă si somptuasă, cu 4 mari minarete; Turnul Galata (genovez, 120 m înălțime); Palatul Topkapi (secolul XV); Muzeul Arheologic, cu o bogată colecție, din care se remarcă celebrul sarcofag al lui Alexandru cel Mare, s.a.; Litoralul egeean, cu Izmir, ruinele Troiei, Bergama (anticul Pergam), Sart (anticul Sardes, capitala regatului Lidian al lui Cresus), Efesul (cu vestigii elenistice, romane și paleocreștine – locuința unde și-a trăit ultimii ani din viață Maica Domnului), Bodrum (anticul Halicarnas, orașul natal al lui Herodot și capitala faimosului rege Mauson, cu un castel magnific al cavalerilor de Rhodos); litoralul sudic (Mediteranean), cu renumita stațiune de cură heliomarină Antalya, Adana (cu un renumit muzeu arheologic și podul de piatră construit de Hadrian), Antakya (vechea Antiohia).

Alte centre: Pamukkale, cu un relief carstic unic în lume (o cascadă pietrificată de circa 100m stalactite); Capitala, cu Ögust Mabeti (templul lui August, secolul I d.Hr.), coloana lui Iulian (secolul 4 d.Hr.), Mausoleul lui Kemal Atatürk ș.a.; apoi zona înconjurătoare Ankarei, cu vestigiile de la Boğaz Kale/ veche Hattușaș, capitala statului hitiților și Yassihöyük/ vechiul Gordion capitala regatului antic Frigia, unde Alexandru cel Mare a tăiat nodul „gordian"; Diyarbakir (o fortăreață gigant, situri de 1,5km lungime), Lacul Van (o adevărată mare interioară), și Muntele Ararat (5137m). În partea europeană se evindențiază orasul Edirne (Adrianopol), cu moscheile Selimiye (secolul XVI), Yldirim (secolul XIV-XV) și Beyazit II.

Transport

Caile de comunicatie comunicatie si transporturile au inregistrat o dezvoltare in sensul lungimii implicit a densitatii lor. Turcia are 8.607 km. de căi ferate operate de Compania Naţională a Căilor Ferate Turce (axe feroviare importante: Samsun-Kayseri-Adana, cale ferata care uneste punctele extreme din est, centrul Kars, cu Balykeșir din vest).

Ţara mai este servită şi de 385.960 km. de şosea; în 1999 fiind 63 de maşini la fiecare 1000 de cetăţeni. Se remarca mai ales axele Istanbul-Ankara si Istambul-Edirne centru situat pe teritoriul Turciei Europene.

Expunerea la trei mari a insemnat dezvolatarea unor activitati portuare complexe avand in vedere importul cat si exportul de materii prime, produse semifinite si finite ce se inscriu astazi pe o linie ascendenta.

Din cele 50 de porturi cateva sunt reprezentative prin volumul de marfuri traficat, complexitatea activitatilor comerciale si de transport, functiile complementare care au aparut. Primul port este Mersin apoi Istanbul, Izmir urmandu-le Iskenderun, Sinop, Trabzon, Samsun.

Pe calea aerului este o singură companie, Liniile Aeriene Turce care se ocupă de zboruri în toată lumea. Mari aeroporturi internaţionale deservesc Istambulul, Ankara, Adana, Antalya şi Izmir.

Telecomunicatii

La începutul anilor '90 Turcia avea aproape 30 de mari cotidiene, în afară de cele mai mici cu circulaţie slabă. Cele mai mari sunt: Bugün, Cumhuriyet, Milliyet, Sabah, Yeni Günaydin şi Zaman, toate publicate în Istambul. Mai există publicaţii săptămânale şi lunare.

Guvernul conduce patru posturi de radio naţionale şi cinci televiziuni, dar mai sunt radiouri şi televiziuni private.

În 1997 erau 178 radiouri şi 330 de televizoare la fiecare 1000 de locuitori. Liniile telefonice erau în 1999 în număr de 265 la fiecare 1000 de locuitori

Religie

Turcia este un stat secular, fără o religie oficială de stat; Constituția Turciei enunță libertatea religiei și a conștiinței. Aproximativ 99% din populație e înregistrată, însă, ca fiind musulmană, majoritatea fiind sunniți; cu toate acestea, un sondaj realizat în 2007 a constatat că aproximativ 3% dintre adulți își definesc relațiile cu religia ca fiind „fără convingere religioasă" sau că „nu cred în obligațiile religioase".

Limbi vorbite

Turca este unica limbă oficială în toată Turcia. Cifrele de încredere pentru repartiția lingvistică a populației nu sunt disponibile din motive similare amintite mai sus. Cu toate acestea, operatorul public de radio TRT difuzează programe în limba locală și dialecte în limbile arabă, bosniacă, cercheză și kurdă câteva ore pe săptămână.ba oficiala este limba bulgară, vorbita de aproximativ 84,5% din populatia țării, urmata de limba turcă 9,6% si limbaromani (ţigăneasca) 4,1%

Sistemul de sanatate

Cetăţenii români ce doresc a se deplasa in Turcia sunt sfătuiţi să-şi încheie poliţe de asigurare medicale de călătorie in România, la agenţiile de asigurări ce colaborează cu agenţii de asigurare din Turcia sau cu unităţi medicale din această ţară. Regimul asigurărilor diferă in funcţie de agenţia de asigurări cu care cetăţeanul român a contractat poliţa de asigurare. Spre exemplu, există agenţii de asigurare române care au încheiate contracte de colaborare cu unităţi medicale din Turcia, şi care, in situaţia in care sunt anunţate in 48 de ore de la producerea îmbolnăvirii/accidentului vor suporta cheltuielile de spitalizare (binenţeles in conformitate cu prevederile poliţei de asigurare). In privinţa asigurărilor de sănătate, lucrul cel mai important pe care cetăţeanul român trebuie să-l facă atunci când doreşte să călătorească in Turcia, este acela de a se informa la agenţia de asigurări din România.

Cultura

Arte vizuale

În ultimul deceniu, atît creaţia cît şi piaţa de artă contemporană din Turcia s-au dezvoltat, aducînd mai ales Istanbulul, epicentru al fenomenului, în atenţia circuitului internaţional. Dar nu numai Istanbulul, ci o parte importantă a producţiei culturale din Turcia se află azi în atenţia prioritară a capitalelor europene – anul acesta, de exemplu, tîrgul de carte de la Londra are Turcia ca invitată specială.

Pe lîngă Bienala Istanbul – organizată de Fundaţia pentru Cultură şi Artă Istanbul (IKSV), ajunsă anul acesta la a 13-a ediţie –, în ultimii 6-7 ani, în Istanbul au fost deschise numeroase spaţii şi galerii dedicate artei contemporane. Multe dintre ele sînt susţinute direct de bănci comerciale, altele de patroni ai artelor. Garanti Bank finanţează cel mai important centru de cercetare şi artă contemporană, cu filiale în Istanbul şi Ankara – SALT. AkBank are propria galerie, Arter, iar galeria şi centrul Depo sînt parte ale Fundaţiei Anadolu Kültür deţinută de Osman Kavala, om de afaceri care a creat şi editura ce l-a lansat pe Orhan Pamuk. Concentrate pe colina Beyoglu şi în Nişantaşî, multe din galeriile mai mici sînt creaţii ale noii clase de antreprenori culturali emergentă în Istanbul. Pe de altă parte, în Turcia nu există, încă, un muzeu de artă contemporană, privat, sau cu atît mai puţin naţional.

Arhitectura

Arhitectura otomană este arhitectura dezvoltată în cadrul Imperiului Otoman, care a apărut în Bursa și Edirne, între secolele XIV și XV. Arhitectura Imperiului Otoman, dezvoltată din arhitectura selgiucizilor , a fost influențată de arhitectura islamică , iraniană , precum și tradițiile bizantine după cucerirea Constantinopolului de către turci.

În timpul Imperiului Otoman, turcii au atins cel mai înalt nivel al dezvoltării arhitecturi de până atunci. Ei au însușit tehnica de a construi spații vaste interioare închise de domuri masive, au realizat o armonie perfecta intre spatiile interioare si exterioare, precum și o lumină și umbră articulat. Arhitectura religioasă islamică, care până atunci a constat în clădiri simple, cu decoratiuni extinse, a fost transformată de către otomani printr-un vocabular arhitectural dinamic de bolti, cupole, domuri, semi-domuri și coloane. Moscheea a fost transformată dintr-o cameră înghesuită și întunecată cu arabescul acoperind toți pereții într-un sanctuar de echilibru estetic și tehnic, eleganța rafinată și o aluzie la transcendență cerescă.

Teatru

Lista marilor teatre din Turcia:

Teatrul din Efes - Marele Teatru a fost construit in perioada greceasca, secolul III i.Ch., in timpul domniei lui Lysimach, si extins in perioada romana, asa cum il putem admira astazi. Are o capacitate de 25.000 de locuri, impartite in sase randuri, pe trei sectiuni orizontale. In sectiunea cea mai joasa, au fost folosite pentru restaurare bucati de marmura. In timpul excavatiilor arheologice s-a gasit aici chiar si loja imparatului. Scaunele cu spatar, construite din marmura, erau rezervate personalitatilor vremii. Cetatenii de rand ocupau sectiunile superioare. Scena masoara 18 m inaltime.

Teatrul Aspendosreprezinta o locatie care nu trebuie ratata, fiind cel mai important si cel mai bine conservat teatru roman din intreaga Asia Mica. A fost construit la poalele unei coline in sec. II, avand o capacitate de primire de 15.000 de spectatori. Ulterior, a devenit un centru economic foarte important in epoca romana. Dar secarea raului Eurymedon pe care era situat, la finalul antichitatii, a pus punct trecutului glorios al orasului.Turistii pot vizita aici apeductul roman care si-a conservat inaltimea originala (850m) si care aproviziona cu apa orasul, transportand-o de la o sursa aflata la 20 km distanta, o basilica, o agora (piata), un centru de fabricare a bijuteriilor (inca in functiune, fiind cel mai mare din tara) si scena alcatuita dintr-o fatada (la origine, din marmura) cu inaltimea unui teatru si dintr-o estrada cu cinci porti de acces.

Muzica si dansuri

Odată cu expensiunea Imperiului Otoman, muzica orientală turcească a cunoscut o nouă treaptă. Ritmurile exotice, senzuale, ne surprind de fiecare dată.

Muzica turcească este de asemenea plină de tradiții, folclor. În Istanbul, capitala țării, fiecare restaurant are o formație proprie, iar mai ales seara atmosfera este incredibilă.

Cei mai cunoscuți artiști sunt Aleyna Tilki, Tarkan, Irem Derici, Keremcem.

Cinema

Prima proiecţie cinematografică în Turcia a avut loc în 1896 la Palatul Yîldîz pentru sultan şi suita acestuia dar a fost urmată de o proiecţie pentru marele public la Berăria Sponeck din Piaţa Galatasaray. Proiecţiile i se datorează unui reprezentant al firmei Pathé Frères, românul Sigmund Weinberg. Având în vedere şi alte realizări ale acestuia putem conchide că începuturile organizării cinematografice în Turcia i se datorează lui. Tot el deschide în 1908 primul cinematograf în aceeaşi berărie.

Bucatarie

Bucătăria turcească are o istorie lungă, astăzi, este în mare parte moștenirea bucătăriei otomane, care poate fi descrisă ca fiind o fuziune rafinată a bucătăriilor din Asia Centrală, Orientul Mijlociu și cele din Balcani. Bucătăria turcească a influențat bucătăriile vecinilor, inclusiv România. Rețetele culinare diferă de la o zonă la alta, în funcție de tradiții și de geografie. Sudul este faimos pentru rețetele de kebab, baclava și cataif. În partea de est, bucătăria turcească folosește mult maslinele și uleiul de măsline datorită cultivării lor intense în zonă.

Turcii preferă un mic dejun simplu. Un mic dejun tipic turcească este consistent în brânză (beyaz peynir, kasar etc.), unt, măsline, ouă, roșii, castraveți, gem, miere și smântâna. Sucuk (cârnat iute turcesc), pastirma, borek, simit, pogacea și supele sunt mâncate la o masă de dimineață în Turcia. Invariabil, ceaiul turcesc este servit la micul dejun. Denumirea turcească pentru micul dejun, kahvalti, înseamnă "înaintea cafelei".

Ingredientele frecvent utilizate în specialitățile turcești sunt: miel, pește, pui, vită, vinete, ardei, ceapă, usturoi, linte, fasole și roșii. Nucile, fisticul, alunele, împreună cu condimentele, au un loc special în preparatele din bucătăria turcească și sunt utilizate pe scară largă în deserturi. Mirodeniile și plantele aromatice preferate sunt: pătrunjelul, chimenul, piperul negru, ardeiul de boia, menta, oregano, ienibahar și cimbrul.

Sporturi

Cel mai popular sport în Turcia este fotbalul. Echipele de top ale Turciei includ: Galatasaray, Fenerbahce și Beşiktaş.

Alte sporturi principale ca baschetul și volei sunt de asemenea populare. Turcia a găzduit finalele EuroBasket 2001 și a găzduit finalele Campionatului Mondial FIBA 2010. Echipa națională masculină de baschet a terminat pe locul 2 la EuroBasket 2001 și a ajuns în sferturile de finală ale Campionatului Mondial FIBA 2006; în timp ce Efes Pilsen S.K a câștigat Cupa Korac în 1996, a terminat pe locul 2 la Cupa Saporta 1993, și au ajuns în finala Four of Euroleague și Suproleague, în 2000 și 2001.

Un sport turcesc de succes a fost halterele. Halterofilii, bărbați și femei, au bătut numeroase recorduri mondiale și au câștigat câteva titluri la campionatele europene, mondiale și olimpice. Naim Suleymanoglu și Halil Mutlu au atins statutul legendar ca fiind unii dintre puținii halterofili care au câștigat 3 medalii de aur la 3 Olimpiade.

Sarbatori publice si festivaluri

Sarbatori nationale turcesti

 • 1 ianuarie: anul nou (Yılbaşi)
 • 23 aprilie: Ziua Naţională a Suveranităţii (Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayrami)
 • 19 mai: Ziua tinerilor, a sportului şi a gandului Atatürk (Atatürk´ü Anma, Gençlik ve Spor Bayrami)
 • 30 august: Ziua Victoriei (Zafer Bayrami)
 • 29 octombrie: Ziua Republicii (1923) (Cumhuriyet Bayrami)
 • 10 noiembrie: la ora 09:05 toată ţara ţine un moment de reculegere în amintirea lui Ataturk, decedat în 1938

În afară de acestea se celebrează şi sărbătorile religioase musulmane, dintre care cele mai importante sunt:

 • Şeker Bayrami: care începe după luna de post Ramadan şi ţine 3 zile
 • Kurban Bayrami: sărbătoreşte actul neimplinit de sacrificiu al lui Ibrahim asupra fiului său, Ismael, la Muntele Moriah, care începe la 70 de zile după Ramadan şi ţine 4 zile.
 • 26 februarie - Mawlid al-Nabiy – ziua de nastere a Profetului
 • 09 iulie - Mi'raj al-Nabiy
 • 27 iulie - Nisf Sha'ban
 • 11 august - Ramadan – In fiecare an, in luna Ramadan, a 9-a luna a calendarului islamic, musulmanii celebreaza luna in care profetul Muhammad a primit revelatia Coranului de la Allah. Timp de aproximativ 30 de zile musulmanii adulti postesc din zori pana la apusul soarelui, fara bautura si relatii sexuale.
 • 06 septembrie - Lailat al-Qadr
 • 10 septembrie - Aid al-Fitr (sărbătoarea întreruperii postului - celebrată la 1 Shawwal- consacră Ramadan, luna a noua a calendarului anual, ca luna cea mai importantă a anului islamic. Este, de asemenea, luna Nopţii predestinării (laylat al-qadr), chiar noaptea revelaţiei
 • 16 noiembrie - Hajj
 • 17 noiembrie - Aid al-Adha (Sărbătoarea berbecului, Kurban Bairam (Turcia, Egipt, Siria) sau "Marea sărbătoare" se celebrează în ziua a zecea din Dhul-hijjah (a 12-a lună lunară)
 • 08 decembrie - Ras al 'Am
 • 17 decembrie - Ashura (aşa cum i-o indică şi numele, este sărbătoarea "Zilei a zecea", instituită de Profetul însuşi în ziua a 10-a a primei luni musulmane, Muharram. În timpul acestei sărbători are loc şi pelerinajul şiit la Kerbala.

Informatii utile pentru turisti

Modalitati de plata

Moneda națională a Turciei este Lira Turcească. Supunitatea sa sunt bănuții numiți "kuruș".Bancnotele de pe piață sunt de 5,10,20,50,100,200, monezile de 5,10,25,50 kuruș şi 1 liră. Îmaginea de pe fațadă este cea cu Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul Republicii și de altfel al Turciei de astăzi, pe spate având imagini cu locuri culturale din Turcia.Valuta se poate schimba in bancă sau la casele de schimb valutar după cursul stabilit de Banca Noțională.Înafară de Lira Turcească, în zonele turistice, majoritatea magazinelor și restaurantelor acceptă Dolari și Euro, totuși este in avantajul dumneavoastră să dețineți și niște Lire Turcești. Nu uitați, leii sau ronii nu se schimbă in Antalya și zona Egee

Programul de lucru

Ambasada

Ambasada Romaniei in Turcia

Ambasador : Dl. Radu ONOFREI

Adresa: Bükres Sok.No.4, 06680 Çankaya

Telefon secretariat: 009.0312/466.37.06; 009.0312/427.12.43

Telefon ambasador: 009.0312/468.12.90

Fax: 009.0312/427.15.30

Web: http://ankara.mae.ro

E-mail: [email protected];[email protected]

Consulat

Sectia Consulara a Romaniei din Turcia - Kiz Kulesi Sok. no. 7, Gazi Osman Paşa (GOP), 06610 Ankara

Telefoane : +90 - 312.44.77.940 - linie telefonica call-center destinată cetățenilor români, +90.312.44.77.945 - cetățeni străini

Viza

Turcia așteaptă cu porțile deschise vizitatori din toată lumea.Pentru România nu este nevoie de nici o viză.Este suficient ca pașaportul dumneavoastră să aibă valabilitate minimum șase luni de la eliberare pentru a explora toate frumusețile Turciei.

Articole despre Turcia

Cele mai frumoase locuri din Turcia

Cele mai frumoase locuri din Turcia
Turcia e o țară plină de arome și culori, înconjurată de mare pe trei părți, o țară unde vei găsi o mulțime de locuri frumoase. Uite ce să nu ratezi dacă mergi în vacanță acolo.