Vacanta Spania 2020

Barcelona e o destinație favorită când ne gândim la Spania, dar există multe alte locuri frumoase cu plaje și arhitectură aparte. Sagrada Familia nu trebuie să lipsească de pe lista de călătorie, la fel și Muzeul de Artă din Madrid, Castelul Alcazar sau Parcul Guell.

Ibiza este capitala distracției, locul unde au loc cele mai multe festivaluri de muzică și unde vin cei mai renumiți DJ. Cele mai exotice plaje le vei întâlni fie pe coasta nord-estică în Costa Brava, coasta sudică în Costa Del Sol sau în Gran Canaria, care este una din Insulele Canare ale Spaniei, cu nisip alb și cel format din lavă neagră.

Alege din 18 regiuni de descoperit in Spania

Vacanta in Spania

Istorie

Spania este o țară situată în sud-vestul Europei, membră a Uniunii Europene. Este constituită în statul social și democratic de drept, al cărui formă de guvernământ este monarhia constituțională. Are capitala la Madrid. Conform recensământului din 2007, populația sa este de 45.200.737 de locuitori. În perioada modernă din secolul al XIX-lea, Spania a pierdut coloniile din America. În Primul Război Mondial, Spania a fost neutră iar mai târziu în 1936, a izbucnit Războiul Civil Spaniol, la sfârșitul căruia generalul Francisco Franco a ieșit victorios și a devenit dictator. Spania a devenit o monarhie, apoi o monarhie constituțională în 1978, când o nouă constituție a fost adoptată. în 1986, Spania a aderat la Comunitatea Europeană, care a devenit mai târziu Uniunea Europeană.

În secolul XVI, Spania a devenit cea mai puternică națiune din Europa, datorită bunăstării derivate din colonizarea spaniolă a Americilor. In anii 1960 și anii 1970, Spania a fost transformată gradual într-o economie industrială modernă cu un sector de turism în creștere.

Geografie si climat

Geografie

Spania are o suprafață de 505 370 km², fiind a patra țară a continentului după mărime, precedată de Rusia, Ucraina și Franța. Cu o altitudine medie de 650 de metri deasupra nivelului mării, este a doua cea mai muntoasă țară a Europei după Elveția. Din granița sa totală de 6.882 km, 4.964 km (88%) reprezintă apă și restul de 1.918 km este uscat (12%). Coasta Mării Mediterane este lungă de 1.660 km, în timp ce coasta Atlanticului este lungă de 710 km.

Punctul cel mai nordic: localitatea Estaca de Bares, Mañón, La Coruña.

Punctul cel mai sudic: localitatea La Restiga, El Pinar de El Hierro, Santa Cruz de Tenerife.

Teritoriul de bază al Spaniei este dominat de platouri înalte și de lanțuri muntoase ca și Pirineii și Sierra Nevada. De-a lungul coastelor se găsesc câmpii aluvionare, din care cea mai mare este Guadalquivir în Andaluzia. Spania se invecineaza la est cu, la vest cu Oceanul Atlantic, unde se găsesc, pe coasta Africană, Insulele Canare.

Climat

Clima Spaniei este în principal temperată și mediteraneană; există veri calde în interior, mai degrabă cu condiții moderate și înnorate pe coastă. Iernile sunt înnorate și reci în interior, regiunile de pe coastă fiind relativ temperate. Caracterul mediteranean predomină la aproape întreaga suprafață a țarii. Temperatura maximă de 47,2 °C, s-a înregistrat în Murcia, iar temperatura minimă de -32 °C, s-a înregistrat în apropierea lacului Estangento.

Politica

Guvern

Spania este o monarhie constituțională, cu o monarhie ereditară și cu un parlament bicameral. Puterea executivă consistă din Consiliul de Miniștri prezidat de Președintele Guvernului, propus de monarh și ales de către Adunarea Națională după alegerile legislative.

Fiind membru OTAN, Spania s-a stabilit ca participant major în activități internaționale multilaterale de securitate. Participarea ca membru al Uniunii Europene reprezintă o parte imporantă a politicii sale externe.

Legislatie

Puterea legislativă este formată din Congresul Deputaților cu 350 de membri, aleși prin vot popular pe liste-bloc, prin reprezentarea proporțională, destinați să servească timp de patru ani, și un Senat cu 259 de locuri din care 208 formate din aleși direcți pe baza votului popular și ceilalți 51 trimiși de legislaturile locale pentru a servi tot timp de patru ani.

Economia

Turism

Cunoscuta in lumea intreaga pentru muzica si dansul Flamenco, pentru luptele cu tauri, plajele fantastice si mult soare, Spania ofera mult mai mult decat atat. Este si a fost timp de secole unul dintre cele mai importante centre culturale ale Europei. Orasele imbina arhitectura veche cu cea moderna, desi fiecare regiune este diferita in felul sau prin asezare geografica, clima si chiar personalitate.

Parcul Guell - opera spectaculoasa a celebrului Antoni Gaudi, care a combinat armonios natura cu arta manuala, parcul este situat pe un deal, oferind o vedere excelenta asupra Barcelonei.

Italica - situat la 8 km distanta de Sevilla, este prima asezare romana din Spania. Desi majoritatea orasului a fost distrus de un incendiu, puteti vizita ruinele reconstruite in orasul nou.

Transport

Spania are 105 aeroporturi situate în diferite regiuni, dintre care 33 sunt internaționale, care operează mai mult de 250 de companii aeriene, cele mai importante fiind la aeroportul Madrid-Adolfo Suarez ,Barajas. Rețeaua de metrou este disponibil în șase orașe: Barcelona, Bilbao, Madrid, Palma de Mallorca, Sevilla si Valencia. Rețeaua de metrou cea mai extinsă cu cei mai mulți pasageri pe an este cel de la Madrid (320 km rețea și 685 milioane de pasageri). Rețeaua spaniole de drumuri este format din aproximativ 370,000 km. Această rețea include drumuri cu taxă, autostrăzi, șosele duble și drumuri. Spania are, de asemenea, numeroase comunicații maritime, cu mai mult de 53 de porturi internaționale de pe coastele atlantice și mediteraniene.

Telecomunicatii

Spania are o rețea de telecomunicații extinsă. Serviciul de telefonie este disponibil în toate orașele și în majoritatea satelor. În prezent există trei operatori activi de telefonie mobilă - Mtel, Telenor și Vivacom

Demografie

Religie

Catolicismul este religia predominantă în Spania. Un procent de 94% din populație este de religie catolică. După numărul de membri, a doua religie este cea musulmană.

Limbi vorbite

O limbă oficială și cea mai vorbită pe teritoriul Spaniei este spaniola. Patru limbi importante sunt vorbite în Spania: spaniola, catalana, basca, galiciana.

Sistemul de sanatate

În Spania există 298 de spitale de stat și peste 450 de spitale particulare.

Cultura

Muzica si dansuri

Dansurile spaniole nu se rezuma la un singur gen asa cum fac alte stiluri de dans. De fapt, multa lume sustine ca exista sase tipuri oficiale de dans spaniol si toate sunt viii si foarte frumoase, fie prin cadrul studiourilor de dans, fie prin familiile traditionale care isi au radacinile ferme in Spania. Atunci cand auzi termenul de "dans spaniol", exista posibilitatea de a vizualiza un dansator senzational de flamenco. Acest dans este cel mai popular dintre toate cele 6 forme de dans spaniol, si este foarte cerut si invatat de catre cei care isi doresc sa invete o forma de arta locala culturala. Dansurile folclorice continua sa spuna povesti ale generatiilor trecute. Fiecare regiune distincta a Spaniei contine diferite povesti, care au dus pe rand la variate coregrafii in toata tara.

Bucatarie

Bucataria spaniola este alcatuita dintr-o mare varietate de feluri de mancare, varietate datorata diferentelor de geografie, cultura si clima dintre regiunile acestei tari. Istoria bogata a Spaniei, si influentele culturale au dus la nasterea unei bucatarii unice cu litreralmente mii de retete si arome. Radacinile ei sunt mediteraneene iar pestele si fructele de mare sunt ingrediente de baza. Cand spaniolii ies in oras, consuma bauturile alcoolice: vinul, berea sau sherry.

Sporturi

Spania este o țară în care cele mai practicate sporturi sunt fotbalul și ciclismul, alte sporturi populare fiind golful și sporturile acvatice.

Sarbatori publice si festivaluri

 • 1 ianuarie - Anul Nou
 • 6 ianuarie - Epifania Domnului (Sf. Trei magi)
 • Joia Sfântă şi Vinerea Sfântă - variabile în funcţie de Paşte
 • 1 mai - Ziua muncii
 • 15 august - Adormirea Maicii Domnului
 • 12 octombrie - Ziua Naţională a Spaniei
 • 1 noiembrie - Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor
 • 6 decembrie - Ziua Constituţiei spaniole
 • 8 decembrie - Neprihănita Zămislire
 • 25 decembrie - Naşterea Domnului – Crăciunul

Festivaluri

 • Dacă vizitaţi Spania în ianuarie, aveţi ocazia de a lua parte la Tamborrada –sărbătoarea tobelor din pitorescul oraş San Sebastian. În timpul acestor serbări de neuitat, oraşul este străbătut de procesiuni de toboşari începând de la miezul nopţii de 19 ianuarie şi până la miezul nopţii din 20 ianuarie.
 • San Juan – Este o atrăgătoare sărbătoare a verii, care se desfăşoară în mai multe localităţi, din Valencia şi până la Alicante, şi se bucură de un mare interes din partea turiştilor. Are loc în cea mai scurtă noapte a anului, dintre 23 şi 24 iunie.
 • San Fermín este celebra sărbătoare a taurilor de la Pamplona, are începe pe data de 6 iulie.
 • La Tomatio - festivalul roşiilor de la Valencia – este una dintre cele mai bizare serbări spaniole. Se desfăşoară în august şi pe timpul lui are loc una dintre cele mai mari bătăi cu roşii din lume.

Informatii utile pentru turisti

Modalitati de plata

În Spania sunt acceptate toate tipurile de cărţi de credit. Acestea pot fi folosite la majoritatea distribuitorilor de produse sau servicii unde sunt afişate însemnele cardurilor şi pot fi utilizate la orice bancomat.

Ambasada

Adresa Ambasada Spaniei: Str. Aleea Alexandru nr. 43, sector 1, cod postal: 011822 - Bucuresti

Telefon: (0040-21) 318.10.80

Fax: (0040-21) 318.10.72

Consulat

Adresa: Avenida de Alfonso XIII nr.157, Madrid 28016

Adresa sectie consulara: La Vaguada-Fuencarral, Avenida Cardenal Herrera Oria, nr.134, Madrid 28034

Telefon urgenta: 0034 609 069 983

Telefoane fixe: 0034-91-359 76 23; 350 44 36; 350 18 81; 345 45 53; 413 74 12; 413 74 25

Fax: 0034-91-345.29.17

Web: http://madrid.mae.ro

E-mail: [email protected]

Viza

Cetatenii români nu au nevoie de viza de intrare in Spania, pentru calatorii in scop de turism, vizita, afaceri, activitati sportive care nu depasesc 90 de zile.

Dreptul de sedere pentru calatoriile fara viza este de 90 de zile intr-un interval de 6 luni. In cazul mai multor calatorii, cele 90 de zile se calculeaza prin cumularea perioadelor de sedere subsecvente, intr-un interval de 6 luni de la data primei intrari.

In cazul calatoriilor fara viza nu este permisa desfasurarea nici unei activitati lucrative sau educative.

Cetatenii români care calatoresc in Spania pentru a lucra, pentru studii sau pentru alte scopuri decât turism, afaceri, sau activitati sportive, au obligatia de a obtine vize de intrare conform scopului calatoriei.

Articole despre Spania