Vacanta Egipt 2020

Oferte de vacanta in Hurghada, Sharm el Sheik si El Gouna. Preturi incepand de la 445 EUR/persoana.

Alege din 4 orase de vizitat in Egipt

Cazare la 174 hoteluri in Egipt

Hotel Falcon Naama Blue in Sharm El Sheikh, Egipt
Falcon Naama Blue
, Sharm El Sheikh, Egipt

Naama Blue Hotel se afla in Golful Naama, centrul principal al stațiunii Sharm El Sheikh. Hotelul este situat la doar câteva minute pe jos de plajele de nisip din Golful Naama și de toate restaurantele, cluburile, barurile și magazinele populare.

Resort Dana Beach in Hurghada, Egipt
Dana Beach
, Hurghada, Egipt

Hotelul Dana Beach 5* este situat pe malul marii din statiunea Hurghada, la 10 km fata de Aeroportul Hurghada.

Hotel Sunrise Royal Makadi in Hurghada, Egipt
Sunrise Royal Makadi
, Hurghada, Egipt

Hotel Sunrise Royal Makadi 4* este situat pe malul marii, in golful si zona Makadi Bay, regiunea fiind renumita ca fiind una dintre cele mai bune zone pentru snorkelling si scufundari.

Resort Albatros Citadel in Hurghada, Egipt
Albatros Citadel
, Hurghada, Egipt

Hotelul Pickalbatros Citadel Resort 5* este situat pe malul marii in statiunea Sahl Hasheesh, la sud de orasul Hurghada.

Hotel Coral Beach in Hurghada, Egipt
Coral Beach
, Hurghada, Egipt

Hotelul Coral Beach 4* este situat pe malul marii la o distanta de 25 km fata de centrul orasului Hurghada.

Vacanta in Egipt

Istorie

Misr, numele oficial al Egiptului, este de origine semitică și înseamnă "o țară" sau "un stat".

Regularitatea și bogăția Nilului, precum și izolarea determinată de deșerturile înconjurătoare, au condus la dezvoltarea uneia dintre cele mai importante civilizații ale antichității. Pe Valea Nilului, între maluri înalte și stâncoase, s-a făurit, cu multe milenii înaintea erei noastre, o veche civilizație, aceea a Egiptului Antic. Cel mai vechi stat din lume, anterior tuturor celorlalte, cu o administrație, fiscalitate, justiție și o armată comparabile cu cele ce-au luat naștere mai apoi în restul țărilor de pe toate continentele. Lumea Egiptului antic a avut o cultură spirituală pe care o admirau grecii vechi și romanii la care se minunau, precum fac azi mulțimile de turiști în fața templelor, piramidelor sau a obeliscurilor înălțate de faraoni și supușii lor.

Primul regat unit a fost fondat de regele Menes, pe la 3200 î.Hr., fiind stăpânit de numeroase dinastii aproape trei milenii. Sub conducerile faraonilor Tutmes și Ramses, prin cucerirea Africii și Asiei, Egiptul devine un imperiu. Ultima dinastie nativă a căzut sub dominația persanilor în 595 î.Hr. și cucerit apoi de Alexandru cel Mare în 320 î.Hr.

Nu numai arta egipteană și monumentele colosale i-au atras prin frumusețe și prin splendoare pe grecii vechi și pe romani, ci și cultura egipteană, înțelepciunea, pe care au cunoscut-o Thales, Pitagora, Herodot, Platon, Solon, Licurg sau Plutarh.

Arabii au cucerit Alexandria în 642 și în 647, completând astfel cucerirea musulmană a Egiptului și sfârșind 975 de ani de dominație greco-romană asupra Egiptului.

Primele semne de emancipare națională se înregistrează în anul 1922, când Egiptul devine monarhie constituțională, pentru ca în anul 1953 să devină republică.

Egiptul a fost primul stat arab care a încheiat un acord de pace cu Israelul prin semnarea tratatului de pace israeliano-egiptean în 1978, fapt ce i-a atras ura celorlalte state arabe.

În ce privește moralitatea în sens musulman, în Egipt există tot timpul două cozi, una pentru bărbați, alta pentru femei. În metrou există chiar și vagoane rezervate femeilor, iar dacă, într-un lift se află deja două femei singure, bărbatul egiptean va refuza să urce.

 • Unificarea Egiptului de Sus cu cel de Jos: 3150 î.Hr.
 • Independența față de Regatul Unit: 28 februarie 1922
 • Ziua Revoluției: 23 iulie 1952
 • Declarată Republică: 18 iunie 1953
 • Constituția actuală: 18 ianuarie 2014

Geografie si climat

Geografie

Republica Arabă Egipt se găsește în nordul Africii, în zona de întâlnire a Africii cu vestul Asiei și se întinde pe o suprafață de 1 002 450 km pătrați. Populația țării este de aproape 90 de milioane de locuitori.

Egiptul este mărginit la nord de Marea Mediterană, la est de Fâșia Gaza, cu Sudanul în sud, iar în vest cu Libia, și cu Israelul la nord-est. Țara controlează canalul Suez, care leagă Marea Mediterană de Marea Roșie.

Pe teritoriul Egiptului se întind și părți din Deșertul Sahara și Deșertul Libian. Aici se găsesc oaze, printre care se află Bahariya, Dakhleh, Farafra, Kharga sau Siwa.

Regiuni

Egiptul este împărțit în 27 de regiuni.

Orase principale

Pe lângă capitala Cairo, alte orașe importante ale Egiptului sunt Alexandria, Hurghada (un centru turistic important al țării cu un climat subtropical deșertic, cu ierni blânde, calde și veri fierbinți, cu un peisaj uluitor, plaje lungi naturale, ape clare și calme devenite faimoase pentru diverse sporturi nautice), Giza (situat pe malul drept al Nilului, este de fapt o suburbie a Cairoului, faimos pentru celebrul Platou Giza, principalul complex de piramide egiptene), Sharm el-Sheikh (zonă recomandată pentru scufundări, snorkeling și relaxare, este situat pe vârful de sud al peninsulei Sinai, de-a lungul Mării Roșii, fiind și centrul administrativ al Egiptului de Sud, supranumit și "orașul păcii", un centru turistic datorită peisajelor uluitoare, a climatului uscat și temperat de pe tot parcursul anului și lungile plaje naturale cu ape clare și calme), Al-Mansurah, Aswan, Asyut, El-Mahalla El-Kubra, Luxor, Kom Ombo, Port Safaga, Port Said, Shubra-El-Kheima, Suez și Zagazig.

Aeroporturi

Aeroporturile din Egipt sunt:

 • Abu Simbel (codul IATA: ABS, în Abu Simbel)
 • Aeroportul Internațional Hurghada (codul IATA: HRG, în Hurghada) conectează litoralul Hurghada și stațiunile de pe coasta Mării Roșii din Egipt. Pe aeroport nu există un birou de informații pentru pasageri. Pentru a ajunge la aeroport, un drum cu mașina, din centrul orașului, durează 20 de minute. Puteți alege și varianta transportului public, deplasându-vă cu microbuze care vă lasă în vecinătatea terminalului. În caz de doriți să luați un taxi acestea staționează lângă zona de sosiri.
 • Aeroportul Internațional Sharm el-Sheikh (codul IATA: SSH, în Sharm El Sheikh) deservește zona de coastă a Mării Rosii, fiind situat la mică distanță la nord-estul orașului Sharm el-Sheikh. Accesul auto se realizează dinspre autostrada principală El-Salam. Transportul public este limitat în această zonă, microbuzele staționează în vecinătatea terminalui de sosiri, iar călătoria până la Sharm el-Sheikh durează aproximativ 20 de minute. Puteți opta și la varinata taxiului, dar trebuie sa negociați prețul călătoriei cu șoferul înainte de a porni la cursă.
 • Assiut (codul IATA: ATZ, în Asyut)
 • Borg El Arab (codul IATA: HBE, în Alexandria)
 • Cairo Internațional (codul IATA: CAI, în Cairo) este principalul punct de acces aerian care deservește capitala Egiptului. În aeroport există trei birouri de informații pentru pasageri, unul în holul sosiri, unul la plecări și altul de tranzit. Transferul între terminale se realizează cu autobuze și microbuze, dar mai există și un sistem de transport mecanizat. Drumul spre aeroprt, cu mașina, este foarte clar semnalizat oriunde vă aflați în Cairo, prin autostrada Cairo Ring Road. Autobuzele publice leagă aeroportul de mai multe destinații din oraș. Un microbuz face legătura între aeroport și centrul Cairoului, iar drumul durează 45 de minute. Parcarea aeroportului este prevăzută cu peste 3600 de locuri. Pentru închirieri auto, birourile operatorilor sunt amplasate la toate terminalele.
 • Daraw (codul IATA: ASW, în Aswan)
 • El Nouzha (codul IATA: ALY, în Alexandria)
 • Luxor Internațional (codul IATA: LXR, ÎN Luxor)
 • Marsa Alam Internațional (codul IATA: RMF, în Marsa Alam)
 • Sohag Internațional (codul IATA: HMB, în Sohag)
 • Taba Internațional (codul IATA: TCP, în Taba)
Porturi

Egiptul dispune de șase porturi, acestea sunt Ain Soukhna (situat pe malul vestic al Golfului Suez, pe coasta Mării Roșii), Alexandria, Port Said (situat la intrarea nordica in Canalul Suez), Safaga (un port industrial, localizat la 2 km de oraș, la 50 de km de Hurghada și 3 ore de Luxor), Sharm el-Sheikh (aflat pe Riviera Mării Roșii, proiectat pentru yachturi private, bărci și vase de croazieră, oferă în plus și servicii de feribot către Hurghada) și Safaga (alcătuit din două părți, Ibrahim - ce găzduiește vase cargo și nave de pasageri, și Tewfik - folosit pentru cazarea vapoarelor cu pasageri și a navelor ce tranzitează Canalul Suez, al doilea cel mai mare port al Egiptului, localizat la limita sudică a Canalului Suez și la 134 de km de Cairo).

Puncte de atractie

Egiptul a fost, este și va fi un punct de atracție important pentru mulți turiști din toată lumea. Cele mai vizitate puncte din Egipt sunt Piramidele din Giza, Templul Karnak din Luxor și Valea Regilor, Abu Simbel, Aswan, Cartierul islamic din Cairo, Oaza Siwa, orașul Alexandria, Muzeul Egiptean din Cairo, Deșertul Alb și Mânăstirea Sfânta Ecaterina. Dar tot Egiptul are frumusețea lui și o puteți descoperii numai călătorind.

Climat

Egiptul are cel mai scăzut debit de ploaie pe an dintre toate țările lumii. La sud de Cairo, mediile anuale de precipitații sunt între 2 și 5 mm pe an, și la intervale de mai mulți ani. Pe coasta de nord, precipitațiile pot ajunge și până la 170 mm, numai între noiembrie și martie. Zăpada cade pe munții Sinai, precum și pe anumite orașe de pe coastă și unele din mijlocul țării.

Vara, temperaturile variază între 27 și 32 °C până la 42 °C pe coasta Mării Roșii. Mediile temperaturilor pe timpul iernii sunt între 13 și 21 °C. Khamaseen este vântul care bate din sudul Egiptului, de obicei primăvara sau vara, și care aduce nisip și praf, și care face ca temperatura să urce până la 38 °C.

Politica

Guvern

Egiptul este republică prezindențială din 18 iunie 1953. Puterea legislativă este exercitată de un parlament unicameral, în timp ce președintele deține puterea executivă.

Legislatie

Ca urmare a evenimentelor de la finalul lunii iunie 2013 și a înlăturării președintelui Mohammed Morsi, autoritățile interimare au dizolvat cele două camere ale Parlamentului, acesta rămânând unicameral.

Constituția actuală este în viguare de la 18 ianuarie 2014.

Economia

Turism

Economia țării se bazează în principal pe turism, concentrând mai mult de 12 procente din populația țării, fiind una dintre destinațiile turistice cele mai importante la nivel global. Capitala, Cairo, a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă la începutul secolului 19, astăzi fiind unul dintre cele mai importante centre culturale de pe continentul afican, cu peste 400 de moschei, unele vechi de peste un mileniu, plus numeroase centre de cercetare stiintifică și universități. Turismul, supranumit și ”moștenirea lui Ra”, aduce aproximativ 8 miliarde de dolari anual.

O altă sursă de venituri este "pensia lui Ferdinand", adică bani din permisia de trecere a vaselor comerciale prin Canalul Suez - aproximativ două miliarde de dolari anual.

Transport

Mijloacele de transport existente în Egipt permit turiștilor să exploreze cu ușurință țara. Numeroase companii aeriene au ca destinație Egiptul. Există nouă aeroporturi internaționale care deservesc cele mai importante orașe ale țării. Cairo și Luxor sunt două dintre acestea și cele mai importante, numeroase companii aeriene, precum KLM, Tarom, Lufthansa, Egypt-Air sau British Airways efectuează regulat zboruri către aceste destinații.

Din București la Cairo se poate ajunge relativ ușor, având în vedere că majoritatea companiilor europe efectuează curse pe această rută. Cu toate că nu există o rută directă, principalele escale sunt în Viena, Munchen sau Istanbul, durata de zbor este de aproximativ 6 ore.

Egiptul are aproximativ 8500 de km de căi ferate. Rețelele feroviare au fost înființate la mijlocul secolului 19 și acoperă întregul curs al Nilului până la Aswan, Marea Roșie, Suez, Portul Saiz, delta și orașele nordice. Prețurile sunt accesibile, între 6 și 9 dolari, iar biletele pot fi achiziționate din orice gară.

Pentru a circula cu autoturismul în Egipt, aveți nevoie de permis de conducere internațional și cel puțin 25 de ani. Prețul combustibilului este accesibil, 0,6 USD/1 L de benzina și 0,5 USD/1L de motorină. Semnele rutiere sunt asemănătoare cu cele europene și autoturismele se conduc pe partea dreaptă, iar limitele de viteză sunt indicate pe autostradă, dar în genral nu depășesc 100 km/h.

Alexandria și Cairo sunt renumite ca fiind orașe extrem de aglomerate, iar plimbările pot fi destul de obositoare. În schimb, în Luxor sau Aswan nu se întâmplă acest lucru, iar atmosfera pitorească vă va încânta.

Telecomunicatii

În Egipt sunt peste 55 de milioane de abonați la serviciile de telefonie mobilă. Aceste servicii au suferit numeroase modificări din anii '90 și până acum, mai ales în centrele principale precum Alexandria, Cairo, Suez și Luxor, ce au fost conectate prin cablu coaxial și radioreleu pe unde cu ultrasunete.

Codul de țară este 20, iar cablurile submarine de telecomunicații prin fibră optică oferă conectivitate cu întreg globul. Codul țării de internet este .eg.

Demografie

Religie

Cu o populație de aproximativ 78,5 milioane de persoane, majoritatea fiind concentrată de-a lungul Nilului, este în proporție de 80% de religie islamică, restul fiind creștini, aproximativ 17%.

Limbi vorbite

Limba oficială este araba, sau o variantă de arabă numită araba egipteană. Alte limbi care se mai aud pe străzile egiptene sunt toate dialectele arabe, engleza și italiana.

Sistemul de sanatate

Vă recomandăm cu căldură să vă încheiați o asigurare de călătorie înainte de a pleca în vacanță.

În cazul în care sunt necesare servicii medicale, trebuie luată legătura cu agentul sau partenerul societății de asigurări care a încheiat polița. Acesta va indica unitatea sau unitățile medicale care pot furniza serviciile medicale pe baza poliței de asigurare. Serviciile medicale sunt prestate în conformitate cu clauzele prevăzute în polița de asigurare. Serviciile medicale suplimentare, neacoperite de polița de asigurare, vor fi achitate de beneficiar.

Cultura

Arte vizuale

Arta egipteană cuprinde pictura, bijuteriile, desenele de pe papirus, sculptura, arhitectura și alte moduri dezvoltate din timpuri preistorice.

Simbolistica joacă un rol important. Faraonii erau reprezentați deținând însemnele puterii, iar culorile sunt expresive.

Arhitectura

Arhitectura Egiptului antic include unele dintre cele mai renumite structuri din lume: de la Marile Piramide din Giza la templele de la Teba. Structurile erau construite în scopuri religioase, comemorative sau pentru a consolida puterea faraonului. Egiptenii de rând trăiau în case simple, în timp ce palatele de elită erau structuri realizate din cărămizi.

Cele mai cunoscute construcții arhitecturale sunt Piramidele din Giza, mormântul lui Ramses al II-lea de la Abu Simbel, templul funerar al lui Tutankamon din valea Regilor sau Templul din Luxor.

Muzica

Muzica este o parte importantă a culturii egiptene încă din cele mai vechi timpuri. Instrumentele muzicale folosite de evrei în timpul Antichității sunt corelate cu arheologia egipteană. Muzica egipteană a avut un impact semnificativ în dezvoltarea muzicii și culturii grecești, muzica grecească având importanță pentru cea europeană.

Muzica religioasă și cea folclorică sunt păstrate încă de la începuturi. Alte tipuri cunoscute sunt muzica clasică occidentală și cea electornică, care avansează rapid în topuri.

Cinema

Din 1976, se organizează anual ”Festivalul internațional de Film de la Cairo”.

Primele filme au fost produse începând din 1896. Industria cinematografică din Cairo a devenit un important jucător odată ce a apărut și versiunea cu sunet. Între 1930 și 1936 s-au produs 44 de filme de lung metraj. În 1936, Studioul Misr a apărut ca principalul concurent al studiourilor de la Hollywood. Egiptul este cea mai productivă țară din Orientul Mijlociu în domeniul producției de film, cu peste 4000 de filme produse, și cea mai dezvoltată în sistemul media.

Din 1950, industria cinematografică egipteană a fost cea de-a treia ca mărime din lume. În anii `70, filmele aduceau un echilibru între politică și divertisment. Mai târziu au integrat și muzica, dansul și moda în aceste povești fermecate.

În 1997 numărul filmelor era de 16, ca 10 ani mai târziu, în 2007, acesta să crească la 40. În timp ce filmele americane câștigau 10 milioane de dolari din box office, cele egiptene aveau câștiguri și de 50 de milioane de dolari.

În caz de doriți să vizionați un film în timpul vacanței dumneavostră în Egipt puteți alege unul dintre cele 23 de cinematografe deschise în Alexandri, Cairo, El Shoroug, Giza și Nasr.

Bucatarie

Bucătăria Egiptului modern încă păstrează elemente din bucătaria antică. Atât acasă, cât și la restaurant, sunt servite mari cantități de mâncare. Egiptenii mereu servesc un aperitiv, pentru a acompania diferite băuturi, înainte de masă.

Mâncărurile tradiționale au influențe siriene, libaneze sau turcești. Fasolea este un ingredient principal aproape în orice preparat, pe lângă năut sau linte și roșii. Carnea este preparată la grătar, sub formă de kebab sau chifteluțe. Porumbelul este o delicatesă, mai ales umplut.

Cele mai renumite dulciuri sunt basbousa (o prăjitură din griș acoperită cu miere), baqlawa (foietaj umplut cu nuci și miere) și kunafa (paste cu smântânâ, brânză și nuci). Dar cele mai comandate în restaurante sunt budinca de orez sau ”creme caramel”.

În materie de băuturi, ceaiul este cel mai servit, iar cafeaua arabă cu zahăr este pe locul doi. Egiptenii susțin că ”odată ce ai băut din Nil te vei întoarce mereu la el”, dar ar fi mai bine să rămâneți la apele înbuteliate, sucurile proaspete și la larga varietate de băuturi râcoritoare. Ca și băuturi alcoolice cele mai populare sunt berea și vinul.

Sporturi

Deși egiptenii sunt împărțiți în mai multe categorii, când vine vorba de sport se reunesc.

Fotbalul este de departe cel mai popular sport, iar echipa națională, numită și ”faraonii”, a câștigat Cupa Africii de șapte ori și a participat și la turnee mondiale. Dovadă o dau și cele două stadione de clasă mondială din Cairo și Alexandria.

Alte sporturi populare în Egipt ar mai fi și tenisul și squashul. Echipa de squash este una dintre cele mai bune echipe internațional. Și echipa de baschet deține, de asemenea, calificări la campionatele Africane, mondiale, sau chiar la Jocurile Olimpice de Vară.

Sportul tradițional din Egipt este ”speed ball”-ul.

Sarbatori publice si festivaluri

Există șase sărbători oficiale pe an (7 și 25 ianuarie, 25 aprilie, 1 mai, 23 iulie și 6 octombrie) când băncile, birourile guvernamentale, multe firme și școli sunt închise.

Sărbătorile din Egipt sunt:

 • 1 Ianuarie - Ziua de Anul Nou
 • 7 Ianuarie - Crăciunul
 • 25 Ianuarie - Ziua revoluției
 • 3 Martie - Ziua sportivilor
 • 21 Martie - Ziua mamelor
 • 25 Aprilie - Ziua eliberării Sinaiului
 • 1 Mai - Ziua muncii
 • 18 Iunie - Ziua retragerii forțelor britanice
 • 23 Iulie - Aniversarea Revoluției
 • 15 August - Revărsarea Nilului
 • 6 Octombrie - Ziua Forțelor Armate
 • 23 Decembrie - Ziua victoriei

Cele mai bune și cele mai unice festivaluri din țara Faraonilor și a Piramidelor sunt:

 • Ramadanul - cel mai important festival pentru lumea arabă care durează o lună. Piețele și bazarele prin viață în lumini de poveste și o mulțime de oameni sărbătoresc cu familia, cu pietenii sau chiar pe străzi
 • Eid Al Adha - cunoscută și sub numele de ”Sărbătoarea sacrificiului”, este sărbătorită peste tot în Egipt în mijlocul lunii august și presupune dăruirea de alimente gătite între familie și cei nevoiași
 • Festivalul Sfinxului - un festival extravagant, cu durată de cinci zile, se întâmplă în orașul El Gouna din stațiunea Mării Roșii. Activitățile principale sunt dansul, muzica și ateliere de educare a oamenilor despre istoria egipteană
 • Crăciunul - sărbătorit pe 7 ianuarie prin ceremonii extravagante și împărțirea alimentelor în tot Egiptul
 • Leylet en Nuktak - festivalul când egiptenii se închină Nilului ca o divinitate, organizând picnicuri pe malul acestuia
 • Wafaa Al Nil - un alt festival dedicat Nilului, care este sărbătorit în fiecare an, în luna septembrie, prin concerte, lecturi de poezie și alte evenimente
 • Sun Festival - sărbătorit pe 22 februarie și 22 octombire, este un festival dedicat Zeului Soare, la cel mai mare templu al lumii antice, în Abu Simbel
 • Anul Nou Islamic - sărbătorit la sfârșitul lunii august prin pregătirea delicateselor tradiționale

Informatii utile pentru turisti

Modalitati de plata

Moneda națională a țării este lira egipteană, dar puteți achita și cu dolari americani USD sau euro. Plata cu cardul s-a extins în ultimii ani, iar bancomantele sunt din ce în ce mai numeroase în toate orașele importante. Cardurile acceptate sunt Visa și mastercard.

În majoritatea stațiunilor turistice, în magazine și restaurante, dar și în resorturi sunt preferate plățile cash. Dar se pot efectua și servicii Western Union și transferuri bancare.

Schimburile valutare se pot efectua la majoritatea băncilor, la marile hoteluri, precum și la casele de schimb valutar. Dacă, la sfârșitul vacanței, rămâneți cu lire egiptene puteți să le convertiți în moneda dorită la orice bancă, oficiu de schimb valutar sau în aeroport.

Consulat

Adresă: 6, El-Kamel Mohamed Street, Zamalek, Cairo

Telefon call-center: (informații consulare pentru cetățenii români): +202 2735 53 26

E-mail (informații consulare pentru cetățenii români): [email protected]

Telefon de urgență: +202 2735 95 46 (exclusiv pentru cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență (accidente cu victime, decese, calamităţi şi alte situaţii de pericol sau cu caracter extraordinar))

Viza

Pentru a vă petrece vacanța în Egipt, aveți nevoie de viză de intrare, dar aceasta se obține la sosirea pe aeroprt, în baza pașaportului, care trebuie să aibă o valabilitate de cel puțin 6 luni de la intrarea în țară, la care se percepe un tarif de 20 de dolari americani (USD).